Kom med i vår kampanj – sticka eller virka ett demonstrationsbröst! - Folkhälsan
17 oktober 2017

Kom med i vår kampanj – sticka eller virka ett demonstrationsbröst!

Många av de familjer som Folkhälsans frivilliga doulor möter har frågor om amningen. För att visa och berätta om amning för mammor och pappor behöver doulorna demonstrationsbröst.

Med stickade eller virkade demonstrationsbröst kan doulorna enkelt visa till exempel hur man kan göra för att en nyfödd baby ska få ett bra tag om bröstet.

Ett stickat demobröst i ljurött och vinrött samt några garnnystan med stickor.

– Amningsstödet utgår i dag från ”hands off-principen”, vilket betyder att man undviker att ta tag i mammans bröst när man handleder i amning, berättar Malin von Koskull, doulautbildare och initiativtagare till kampanjen. Det gäller också våra frivilliga doulor då de stöder familjer i deras amning. Doulan berättar och visualiserar i stället vad hon menar på något annat sätt. Då är stickade eller virkade demonstrationsbröst guld värda. Dessutom är de trevliga att plocka fram ur väskan om man vill ta amningen till tals på ett avspänt sätt.

Vi blir jätteglada och tacksamma för alla slags stickade eller virkade bröst! 

Nu ber vi om din hjälp. Vi hoppas att alla våra doulor skulle få ett eget mjukisbröst och behöver alltså åtminstone 100 st. Malin von Koskull konstaterar att precis som i naturen kan brösten se ut hur som helst, vara olika stora och ha olika form.

– Vi blir jätteglada och tacksamma för alla slags stickade eller virkade bröst! De kommer att komma i flitig användning när vi stöder väntande och nyblivna familjer. Och om det går så väl att vi får fler bröst än vi behöver, så kommer vi att donera dem till förlossningssjukhusen på våra områden.

Du hittar mera information om kampanjen och både stick- och virkbeskrivningar på kampanjens egen sida.

I Finland firar vi internationella amningsveckan den här veckan. Årets tema är att tillsammans stöda amning på ett hållbart sätt. Mödra- och barnrådgivningarna och förlossningssjukhusen ger amningshandledning, men också frivilliga amningsstödpersoner och doulor har en viktig funktion.

– Vi har märkt att många familjer har ett stort behov av att i lugn och ro få samtala om amning för att få bekräftelse för att de gör ”rätt”. Också praktiska tips och att någon som visar hur man kan göra är viktigt för speciellt förstagångs familjer. Här kan doulan vara till värdefullt stöd då hon träffar familjen under graviditeten och under nyföddhetsperioden, säger Malin von Koskull.

Ni som deltar i kampanjen får gärna dela bilder på era färdiga eller halvfärdiga alster i sociala medier med hashtaggarna #demobröst och #folkhälsan.