Hur få bort inflammerad talgkörtel?

hej, var hos gyn igår , jag har fått en knöl som en ärta vid slemhinnorna. hon sa det var en inflamerad talgkörtel.

jag glömde fråga hur man får bort den och hur man kan förebygga dom? den sitter så dumt till då det är svårt att ha sex.

Hej!

Oftast så gör man ingenting alls åt inflammerade talgkörtlar om de inte är störande. Om körteln växer, blir väldigt sjuk eller stör i det dagliga livet kan man göra ett litet ingrepp och öppna körteln. Oftast försvinner de av sig själv med tiden.

Talgkörtlar finns för att hålla huden smidig och producerar fett, de finns på huden men också i underlivet både hos flickor och pojkar. Det finns inget speciellt man kan göra för att förebygga dem. Akne i ansiktet beror ofta på inflammerade talgkörtlar. Det beror i puberteten på hormonella förändringar.

Det här kan till viss del förebyggas med god hygien och rätt hudvårdsprodukter. Underlivet skall ändå inte tvättas med starka tvålar eller andra preparat.

Om du upplever att din körtel är väldigt störande så kan du kanske kontakta din gynekolog på nytt eller prata med någon annan läkare om saken. Vid behov kan man öppna körteln och tömma den på var i lokal bedövning. Det är ändå i sista hand läkaren som bestämmer om ingreppet bör göras eller inte.

Det finns också alltid risker med olika ingrepp, t.ex. infektion, så det lönar sig att fundera om det verkligen är nödvändigt eller inte.

Beatrice